Una empresa catalana crea les primeres sabates biodegradables fetes de plàtan
La 'start-up' Indianes utilitza les deixalles de l'agricultura
BARCELONAIndianes, una 'start-up' catalana que dissenya i desenvolupa calçat amb materials naturals i ecològics, ha presentat les seves primeres sabates biodegradables fetes amb fibres naturals després d'aconseguir convertir les deixalles de l’agricultura del plàtan en primera matèria tèxtil.
L'empresa té previst comercialitzar-les a Itàlia, Alemanya, el Canadà, Rússia i Espanya.
Aquesta empresa, que forma part del Viver Elisava Alumni, està impulsada per dos exalumnes d’Elisava i col·labora amb comunitats d’artesans de plàtans de les muntanyes de Colòmbia. Aquests artesans, que tenen un ampli coneixement en tècniques ancestrals, els han ajudat a definir els processos per fer les sabates ensenyant-los com extreuen una fibra del tall de la planta, la netegen i la filen manualment.
Un cop tenen aquesta fibra natural, a Catalunya s’elaboren els teixits tècnics de punt, 100% naturals, biodegradables i lliures de químics nocius. Aquests teixits són la base del nou calçat d’Indianes i s’elaboren amb una tecnologia tèxtil avançada que permet teixir les peces del calçat sense talls ni residus.
Segons expliquen des d'Elisava, "en comparació amb el cotó, el teixit de fibra de plàtan requereix molt menys consum d’aigua", i des d'Indianes calculen que per fabricar un parell de sabates es necessiten 100 grams de cotó que requereixen 1.000 litres d’aigua, la mateixa quantitat que beu una persona en un any. Contràriament al cotó, l’obtenció de fibra de plàtan quasi no genera emissions, ja que la fibra prové d’un residu agrícola de cultiu del plàtan i no requereix ser cultivat, ni aigua, ni energia ni pesticides.