PASSIÓ PER LA FRUITA
Fluor MenjarseElMón 13/06/2018

Vols provar el 'jackfruit', la fruita que té gust de porc?

El grup Teresa Carles obre un nou local on es poden tastar receptes exòtiques de menjar saludable

3 min
L'interior del nou establiment

Benaventurats els que coneixíeu el 'king fish', el 'koniak' o el 'jackfruit' abans d’entrar al nou Flax&Kale del carrer Sant Pere més Alt de Barcelona. Una servidora i l'estimat Joan Callarissa vam entrar en aquest enorme local renovat desconeixent el sabor i l’existència d’aquestes menges, però la visita que la Teresa Carles, cuinera i 'alma mater' del projecte, i el seu marit Ramon ens van fer ens va fer descobrir un univers de sabors nous i exòtics que ja m’ha enganxat. Ara la meva desgràcia serà anar al super i descobrir que, de 'koniak', ni rastre.

Però tornem al nou Flax&Kale, que ocupa un local enorme al renovat –celebrem-ho!– passatge de les Manufactures, aquell carreró que uneix el carrer Trafalgar amb Sant Pere més Alt. Amb alguns dels trets d’identitat propis d’aquest grup de restaurants que aposta per la cuina saludable amb influències gastronòmiques d’arreu del món, el nou local del grup que presideixen Teresa Carles i la seva família presenta una carta molt més treballada i gurmet que als altres locals. Amb apostes noves i un punt arriscades, la seva voluntat és seguir oferint menjar saludable però saborós.

A la carta hi destaquen ingredients sorprenents com els tres que us he comentat, i, per si encara no els coneixíeu, us els explico: el 'king fish', peix japonès molt preuat i que se serveix en tàrtar, al forn o en forma d’hamburguesa; el 'koniac', un tubercle asiàtic font de moltes vitamines i fibres i que té molt poques calories; i el 'jackfruit', una gegantina fruita asiàtica coneguda com a "porc vegetal".

El bao amb 'jackfruit' que sembla carn de porc

La Teresa i el Ramon són les ànimes d’aquest projecte empresarial que avui dirigeix el seu fill Jordi, i ens ensenyen el local i tots els seus racons amb l’orgull de qui ha picat molta pedra per arribar fins aquí.

La Teresa Carles i el seu fill Jordi

I és que l’any 1979, quan aquest matrimoni va obrir un restaurant vegetarià a Lleida, va rebre de tot menys suport. "Erem uns friquis, uns bitxos raros –recorda la Teresa amb una barreja de tendresa i alleujament ara que veu que la seva dèria per menjar saludable s’ha fet extensiva a gran part de la població–. Quina alegria que em genera la gent que ve a buscar receptes saludables i que té ganes d’introduir canvis a la seva dieta per estar més sans", reconeix.

El racó de les pizzes del Flax&Kale

"La carta d’aquest m'encanta", explica el Ramon, el seu marit, que ha estat des de sempre el conillet d'índies dels "invents" de la Teresa. "Quan el nostre fill va tornar dels Estats Units dient que havia tastat un 'cheesecake' boníssim, vam estar tres mesos menjant 'cheesecake' de postres fins que la Teresa va aconseguir la recepta que ella considerava perfecta". I de fet aquest pastís va ser una de les postres estrella del seu restaurant durant molts anys, la qual cosa demostra que la perseverança d’ella dona els seus fruits.

Ara la seva dedicació està centrada en el 'kombutxa', un te fermentat amb el qual està investigant i innovant, barrejant-hi sabors com el que donen les herbes del seu poble, Algerri, que cull quan va a passejar pels camps de secà que rodegen la vila.

El laboratori de la kombutxa

La visita al nou Flax&Kale val la pena també per descobrir la reforma i neteja de cara del passatge de les Manufactures, que ha recuperat elements antics d’aquest carreró com les motllures del sostre o els gravats de la parets, que ara conviuen amb els clients de l’establiment de la Teresa Carles i els de l’Hotel Yurban, que ocupa l’altra meitat del passatge. Si teniu ganes de tastar una fruita amb gust de porc, aneu-hi!

stats