ÈRIC SALAT
Barcelona

Mor Grumpy Cat, la gata enfadada dels mems d'internet

Era la felina més popular de la xarxa, amb més de 10 milions de seguidors

Una imatge de la Grumpy Cat de les seves xarxes socials / GRUMPY CAT OFICIAL Zoom

Tothom sap que els gats són els protagonistes d'internet, però per sobre de tots n'hi havia una que regnava: la Grumpy Cat. La gata més popular de totes, que ha inspirat centenars de mems, però també còmics, pel·lícules, roba i perfums, ha mort als set anys aquest divendres, deixant un gran llegat digital.

El nom real de la gata era Tardar Sauce (salsa tàrtara). L'animal patia una malaltia, nanisme felí, que li feia mostrar sempre una cara enfadada. Tenia més de 10 milions de seguidors a les xarxes socials. "La Grumpy era una adorada membre de la família i ha ajudat milions de persones arreu del món a somriure. El seu esperit continuarà vivint a través dels seus fans", ha assenyalat la família. 

Un dels seus mems més populars Zoom

Un dels seus mems més populars / GRUMPY CAT

La gata es va fer famosa quan la seva propietària, Tabatha Bundesen, d'Arizona, en va penjar una foto a la plataforma Reddit el 2012. La van veure més d'un milió d'usuaris en 48 hores i la van transformar en font d'inspiració de mems. Alguns dels seus 'hits' van ser arribar a conèixer Stan Lee i que el Museu Madame Tussauds de San Francisco li fes una rèplica en una escultura de cera. Però el més influent de tots va ser quan Barack Obama va imitar la seva cara rondinaire el 2015 per expressar com se sentia respecte als candidats republicans de les eleccions nacionals, als quals va titllar de "tristos" i "melancòlics".

Barack Obama fent de Grumpy Cat Zoom

Barack Obama fent de Grumpy Cat / REUTERS

La gata més cotitzada

Bundesen va crear un imperi milionari al voltant de la Grumpy Cat. Entre el marxandatge, els drets d'imatge, els anuncis i els contractes editorials, la gata va generar uns beneficis de 90 milions d'euros a la seva mestressa.