'Del Ritz al Palace', una exposició que resumeix la història de la ciutat a través de la de l'hotel
Estarà oberta al llarg de tot el novembre en diversos espais de l'hotel barceloní
BarcelonaL'hotel Palace de Barcelona celebra dimarts l'acte inaugural de l'exposició Del Ritz al Palace, cent anys d'experiències. La mostra reunirà fotografies cedides per la ciutadania que resumeixen els 100 anys d'història de l'establiment, l'únic hotel Ritz construït en una ciutat que no era capital d'estat.
L'exposició recopila imatges de celebracions, moments, experiències i esdeveniments que van tenir lloc a les seves instal·lacions des que van obrir, l'any 1919. El recorregut, que està dividit per dècades, està distribuït en diversos espais de l'hotel, un dels primers cinc estrelles de la ciutat de Barcelona. Concretament, l'exposició –oberta al públic general entre el 5 i el 30 de novembre– estarà repartida pel 'lobby', el saló Cugat i la terrassa.
En paral·lel, el Palace ha fet un llibre de prestigi en el qual es recull una selecció d'aquests testimonis gràfics d'altíssim valor documental per a la història de l'hotel, l'any del seu centenari. Aquestes activitats formen part del centenari de l'hotel edificat el 1919 per l'arquitecte modernista Eduard Ferrés i Puig. L'establiment va ser fundat pel polític Francesc Cambó, que, amb ajuda del rei Alfons XIII, va seduir el prestigiós hoteler suís César Ritz per obrir un hotel de la seva firma a la ciutat.
Els seus 100 anys d'història li han proporcionat les màximes certificacions hoteleres internacionals. Els seus inicis van ser una mica complicats: un acte de sabotatge a les canonades de l'hotel i una vaga del personal de cuina –fets que es van sumar a la vaga general que imperava a la ciutat– van endarrerir-ne l'obertura.
Des de llavors l'hotel ha viscut una infinitat d'episodis lligats a la història de Barcelona. Per exemple, durant la Guerra Civil es va habilitar com a menjador social, refugi antiaeri i hospital de sang per donar servei i suport a tota la ciutadania. Una fita important que va marcar un abans i un després en la vida de l'hotel va ser l'Exposició Internacional del 1929. Aquell any l'hotel va acollir nombroses visites oficials. Tant va ser el seu èxit que l'establiment es va ampliar amb 60 habitacions més.
Als anys 40 la família Muñoz Ramonet –dedicada al sector tèxtil– es va fer amb la propietat de l'hotel. Entre el 1950 i el 1970, els grans actors i actrius de Hollywood van passar per l'hotel, que va ser escenari d'incomptables anècdotes, com la protagonitzada per Sofia Loren que va revolucionar la Gran Via a la seva arribada. O Frank Sinatra, que manté el rècord de l'estada més curta, quan va recalar a l'hotel després d'una avaria al seu avió. No hi havia habitacions disponibles i davant la seva insistència li van habilitar la 108 i 110 (l'actual The Art Suite Salvador Dalí) amb llits supletoris per al seu seguici. Mentre esperaven la reparació van demanar paella, i quan se la van acabar ja van marxar.
Des de finals del segle XX l'hotel s'ha convertit en la llar triada per artistes de diverses disciplines. Cantants com ara Maria Callas, Plácido Domingo o Josephine Baker; músics com ara Xavier Cugat o Ronnie Wood, dels Rolling Stones; actors com ara Woody Allen o Harrison Ford; escultors com ara Eduardo Chillida, i escriptors com ara Lajos Zilahi, Jacinto Benavente, Josep Pla o Carlos Ruiz Zafón l'han escollit en diverses ocasions. Menció especial mereix l'artista Salvador Dalí, que va fer servir l'hotel de casa i va ordenar pujar a la seva habitació un espectacular cavall blanc dissecat, regal d'aniversari per a Gala, la seva dona.
El 2017, ja sota el nom de Palace, va emprendre una ambiciosa reforma integral destinada a potenciar els espais i millorar les seves instal·lacions. La terrassa, anomenada Jardí Diana, i The Art Suites, dedicades als seus personatges més il·lustres, són alguns dels canvis més significatius.