Fluor MenjarseElMón 07/03/2020

Catànies rosa, un bombó nostrat i cada cop més modern

La firma Cudié marida les postres d'origen vilafranquí amb la sal de l'Himàlaia

Fluor
2 min
Catànies rosa, un bombó nostrat cada cop més modern

BarcelonaDes que el pastisser Josep Cudié va inventar les catànies als anys 40, ja porten tres generacions de la família lligades a aquestes postres tan nostrades. L'actual ha portat aquest must de la nostra gastronomia fins a la modernitat associant les catànies a molts altres productes de tendència gastronòmica o, per exemple, fent-ne de bio. L'última innovació de la firma de Vilafranca del Penedès ha estat fer-ne de color rosa barrejant les catànies amb sal de l'Himàlaia, una de les més exclusives en gastronomia.

El contrast de gustos, dolç i salat, asseguren des de l'empresa que aporta sorpresa i estimulació al paladar. Això les converteix, assenyalen, en "un mos adequat per acompanyar plats com el formatge manxec, els fruits vermells o el meló. A més d'harmonitzar amb refrescos, vi blanc o suc de fruites d'estiu, com el préssec, l'albercoc i la síndria". Les catànies de la firma Cudié estan fetes amb una recepta que mantenen en secret des dels anys 40 però que té com a protagonista el praliné, que fusiona xocolata i una pasta feta d'avellana i ametlla mediterrànies. Les que porten sal de l'Himàlaia costen 11 euros els 250 grams.

El 1946 Josep Cudié va crear, a Vilafranca de Penedès, un bombó que llavors era únic i que va batejar amb el nom de catània. Unes postres dolces que mariden l'ametlla torrada i caramel·litzada amb un recobriment de xocolata fina i sedosa. La diferència entre les catànies i la resta d'ametlles amb xocolata, asseguren a Cudié, és que tenen el nom registrat com a marca. "Les catànies, doncs, són de Cudié o no ho són", afirmen.

A banda de qüestions com aquesta, l'empresa destaca que si són un producte gurmet és perquè tenen un gust propi: més lleuger que un bombó però amb la intensitat de l'umami, el gust especialment saborós que detecta la llengua a banda de dolç, salat, amarg i àcid.

Catànies amb sal de l'Himàlaia
stats