Turisme
Fluor MenjarseElMón 30/03/2021

Enoturisme al Penedès, el millor oci per als temps de pandèmia

Aire lliure, grups reduïts i contacte amb la natura conformen la recepta perfecta per passar-ho bé de manera segura en aquesta terra de vins

6 min
Vinyes de Mas La Plana, finca propietat de Família Torres

BarcelonaEn un territori ric en cellers i en grans extensions de vinya com és el Penedès, l'enoturisme és gairebé assignatura obligatòria per als que practiquen el turisme intern. En primer lloc, perquè la varietat i quantitat de vinyes i de cellers existent facilita trobar-ne que s'adaptin al gust de cadascú. En segon lloc, per la qualitat dels vins i caves que s'hi fan, que compten amb prestigi arreu del món. A tot això s'hi suma ara un altre avantatge gens menor: la seguretat en relació al coronavirus. Aire lliure, espais grans com cellers i caves, grups reduïts, possibilitat de distància física i l'enyorada presa de contacte amb la natura són alguns dels atractius que ofereix l'enoturisme. A més, les activitats enoturístiques solen portar associades com a valor afegit activitats gastronòmiques i fins i tot musicals, dos extres que revitalitzen sectors que a hores d'ara segueixen en hores baixes.

Pensant especialment en els catalans que durant la Setmana Santa no podran sortir del país, són moltes les firmes viticultores penedesenques que han rellançat les seves propostes d'enoturisme i han convertit el territori no només en un hub de la producció. La majoria, a més, no descarten que aquests nous serveis s'estenguin més enllà d'aquest període vacacional. A continuació en podeu conèixer alguns.

Agustí Torelló Mata

"Les visites que es poden fer als nostres cellers són molt segures, perquè les fem a l'exterior, sota els pins de la nostra finca. Si el temps no acompanya les fem a l'interior, al nostre centre de visites, que té una capacitat per a seixanta persones i actualment no deixem que n'hi hagi més de vint", explica Gemma Torelló, que afegeix que aquest format reduït els agrada perquè permet que els visitants gaudeixin més de l'experiència. "Així la gent està més tranquil·la, gaudeix molt més perquè l'ambient és molt més relaxat", afegeix.

En aquestes caves de Sant Sadurní d'Anoia, les propostes són variades, però totes molt assequibles. Per 15 euros es pot fer una visita d'una hora al celler i, tot seguit, un tast comentat dels aplaudits vins i caves de la casa. Si ja s'ha fet la visita amb anterioritat, també ofereixen la possibilitat de participar directament en el tast que acaben d'estrenar a mitjans de març, el We Can Tast - Weekend Tast. Cada dissabte i cada diumenge ofereixen un maridatge de vins i caves amb diferents tipus de productes gurmet, com formatges o foies. El pròxim, que tindrà lloc per Pasqua, combinarà el seu Xic Rosat 2019, el Rosat Trepat 2018 i el Magnum Gran Reserva 2015 amb mona a l'estil Sara, de fruita i de xocolata. Posteriorment, vindran maridatges mariners i una jornada literària, coincidint amb el cap de setmana de Sant Jordi.

Un breu recorregut per les caves d'Agustí Torelló Mata

A tot això, tal com explica Torelló, hi volen afegir música en viu. "Cal pensar en ajudar. La música en viu també ha quedat molt tocada. Ens encantarà tenir grups en directe", explica la portaveu de l'empresa, que tampoc s'oblida del públic jove, a qui dedicaran un dinar el dia 24 d'abril. "Som massa puristes amb el cava i l'hem convertit en una cosa massa elitista. Als menors de 30 aviat els farem un carnet jove perquè puguin venir a gaudir d'activitats a un preu superreduit", avança a l'ARA.

Família Torres

Les propietats de Família Torres a Pacs del Penedès també estan d'enhorabona. Per Setmana Santa acaben d'estrenar una visita que pot resultar molt atractiva per al públic familiar. De fet, es diu Origen Familiar, i el seu objectiu és que els interessats –per 15 euros– puguin visitar, acompanyats d'un expert, la bonica finca de la família amb vistes a Montserrat. La visita, expliquen, se centra en la terra i la biodiversitat. S’inicia amb un esmorzar al Jardí Restaurant El Celleret i continua amb un passeig per la vinya de Mas La Plana per conèixer el compromís mediambiental de la família Torres. A més, la visita va combinada amb un joc de pistes per als més petits. L’experiència finalitza amb un tast de dos vins del celler. També tenen una visita estrictament del celler, acompanyada d'un tast de tres vins, que surt per 16 euros.

Una vista aèria de Mas La Plana

Per a un públic més expert en vins i més centrat en la gastronomia, proposen complementar la visita a la finca amb experiències de maridatges de vi amb formatges –21 euros– o tapes –26 euros–, elaborades amb productes de proximitat pel xef de la casa, Sergi Millet, i poder descobrir així "els secrets del maridatge i la gastronomia local". Família Torres, a més, acaba de reprendre les seves sessions de música en viu i a l’aire lliure al Jardí Restaurant El Celleret, que també ofereix esmorzars els caps de setmana. “Hem adaptat les experiències i activitats al celler per garantir la màxima seguretat i protecció dels nostres visitants i col·laboradors. Les activitats es fan majoritàriament a l’exterior. En el moment del tast, que pot presentar més risc, ja que es fa a l’interior, cada grup bombolla té una taula individual assignada. Totes aquestes mesures ens han permès obtenir el segell Safe Travel com a destí segur”, explica Carlota Roset, directora d’enoturisme de Família Torres.

Gramona

Els cellers Gramona tenen una llarga trajectòria en la viticultura, ja que hi van debutar el 1850. També tenen una gran experiència en el terreny de l'agricultura ecològica i biodinàmica, de la qual són pioners. Per tot això resulta especialment atractiva una visita de les seves instal·lacions, que inclouen fins i tot una granja que els ajuda a elaborar els elements necessaris per desenvolupar l'agricultura biodinàmica de la qual sorgeixen els seus vins tranquils i escumosos. De fet, de totes les experiències enoturístiques que proposen destaca el passeig a cavall –de mitja hora o d'una hora sencera– per conèixer la seva finca acompanyats d'un especialista que explica la filosofia del grup. Opcionalment s'hi pot afegir un tast, i en temps de verema s'hi pot fins i tot participar si se sol·licita prèviament.

A Gramona llauren 22 hectàrees dels seus terrenys amb cavalls

A part d'aquesta proposta, d'altres de la firma són: passejar per la seva vinya per "apreciar el que la terra ofereix", i a la qual es pot afegir opcionalment un esmorzar entre vinyes; visitar l'innovador celler Batlle per descobrir-hi "el procés: premsat, taula de selecció manual, espai de tines i etiquetatge"; o visitar les seves caves històriques per "conèixer de prop els processos artesanals i els secrets més ben guardats pels avantpassats", al qual es pot afegir un dinar amb maridatge. Les diferents opcions enoturístiques de Gramona es poden agrupar en packs per fer la visita més completa. Les activitats soles o combinades poden costar des de 20 euros fins a 300, depenent de com es combinin i dels dies de la setmana que es triïn.

"És important que el nostre client sàpiga que totes les visites i activitats que fem a Gramona es duen a terme sempre de manera responsable i sota les estrictes normes d’higiene establertes per les autoritats sanitàries, per així garantir la seguretat dels nostres clients i treballadors. A més, les visites sempre són personalitzades i amb grups reduïts", expliquen des de la companyia. "Gràcies a aquest compromís per mantenir la seguretat dels nostres clients hem obtingut el segell Safe Travels, un certificat reconegut a nivell internacional", recorden.

Aymar - Castell de Pujades

La família Ferrer fa sis generacions que es dedica a la viticultura. Tot i que van començar fent vi, el qual enviaven des del port de Vilanova i la Geltrú en vaixell fins a Cuba, actualment la seva producció es caracteritza per altres qüestions. Principalment per la seva atenció a l'ecologia en la producció. Així ho explica Núria Ferrer, la cap d'exportació del celler Aymar - Castell de Pujades, que recorda que les seves activitats d'enoturisme se centren en això. "Les visites als cellers, ara que ens han desconfinat comarcalment, estan anant molt bé. Nosaltres optem per una visita enfocada a la viticultura ecològica, que és la que treballem des de fa molts anys. A més, al ser a l'aire lliure i en plena natura, som una activitat molt covidfree", recorda la portaveu de l'empresa, que afegeix que en les visites agafen grups "de màxim deu persones".

La finca d'Aymar - Castell de Pujades.

La visita al celler d'Aymar comença per una passejada per les vinyes per ensenyar la biodiversitat de què gaudeixen les seves terres, i després es passa a visitar les caves, on es fa un tast de tres productes del celler, que canvien depenent de la visita. Un dels tasts que més estan fent últimament, expliquen des de la firma, és el dels seus escumosos premiats el 2020 amb els premis Vinari d'Or. També ofereixen altres vins de la resta de gamma que tenen, fets de varietats com xarel·lo, xarel·lo vermell, macabeu, cabernet sauvignon o garnatxa, entre d'altres. L'activitat té una durada d'una hora i mitja i generalment es fa al matí, d'11h a 12.30 h, tot i que hi ha la possibilitat de modificar-ho, ja que totes les visites són concertades. Surt a uns 15 euros per persona o a 20 el dels escumosos premiats. També organitzen tasts de màxim quatre persones amb un veler que navega per davant de la costa del Garraf. Durant la travessia es tasten tres vins o escumosos. Aquesta activitat costa 65 euros per persona.

Una vista de la finca d'Aymar
stats