Fluor MenjarseElMón 11/03/2021

El Grand Palais de París estarà quatre anys tancat per una reforma integral

S'hi invertiran uns 500 milions d'euros provinents de mecenes i institucions

2 min
Vista exterior del Grand Palais de París

L'emblemàtic edifici del Grand Palais de París, construït per a l'Exposició Universal del 1900 i situat als Camps Elisis, tanca les portes aquest divendres per una durada estimada de quatre anys per restaurar-lo. L'espai, famós pel sostre de vidre i que serveix actualment per acollir exposicions, fires i esdeveniments culturals i esportius, serà renovat íntegrament per primera vegada des de la inauguració. Les obres permetran millorar l'estat de totes les vidrieres, del sostre, les decoracions i les escultures per donar un nova llum a l'arquitectura original de l'edifici, i també modernitzar-ne l'interior i millorar l'acollida del públic en aspectes com l'accessibilitat, la regulació tèrmica, la xarxa elèctrica i els sistemes de seguretat.

Això facilitarà que milers de metres quadrats del palau que avui estan en desús siguin utilitzables, multiplicant la possibilitat d'oferta cultural i també l'accessibilitat de persones de mobilitat reduïda, segons indica l'associació de Museus Nacionals-Grand Palais, gestora de l'immoble. El 2024, coincidint amb els Jocs Olímpics de París, la nau principal acollirà una part dels esdeveniments de la competició, però el conjunt del monument no obrirà al públic fins a la primavera del 2025. "Tothom coneix el Grand Palais, però no tothom sap que amaga nombrosos espais extraordinaris i desconeguts, que han anat quedant apartats de fa dècades per les successives modificacions", destaca en un comunicat François Chatillon, l'arquitecte al capdavant dels treballs. La renovació es desenvoluparà en paral·lel al projecte de remodelació dels Camps Elisis, que vol engrandir i millorar l'espai dels jardins i les seves zones de passeig i oci, i reduir l'espai al trànsit en bona part d'aquesta cèntrica avinguda parisenca.

Vista interior del Grand Palais de París

Les obres del Grand Palais es faran en diverses fases. A partir del segon trimestre del 2021 començarà la restauració de la façana i les estàtues, a l'estiu seguiran amb l'interior de la nau i l'annex Palais de la Découverte, i el 2023 es concentraran en zones més específiques abans d'una primera reobertura el 2024, per acollir les competicions d'esgrima i de taekwondo dels Jocs sota la volta principal. Amb un pressupost estimat de 500 milions d'euros, subvencionat en gran mesura pel ministeri de Cultura, però també gràcies a mecenes privats i préstecs, les obres s'estendran en els seus 72.000 metres quadrats. Tot i això, l'aspecte més cridaner serà sens dubte l'ampliació en un 60% de l'aforament de la nau.

En aquest palau tenen lloc exposicions internacionals com la fira d'art contemporani FIAC i la Paris Photo, les desfilades de Chanel i exposicions temporals i esdeveniments com la pista de patinatge sobre gel que s'hi instal·la per Nadal.

stats