La Real, l'hamburgueseria més honesta de Barcelona
Amb proveïdors de primera i un xef bregat al Mugaritz, ha tocat el cel del seu sector aquest 2019
BarcelonaL'hamburgueseria La Real de Barcelona, que acaba d'obrir un nou local al Poblenou, va rebre a principis d'estiu el premi Best Burger Barcelona, que atorga el públic amb els seus vots. Tal com informen ells mateixos, després d'haver quedat en desè lloc l'any anterior, en només 12 mesos van poder escalar fins a la primera posició de la classificació gràcies a una carta que no enganya: sobre el paper sembla boníssima i sobre el plat ho és. Una proposta 'made in' Veneçuela completament honesta que no necessita salses efectistes o hipercreativitats que amaguin una carn de segona o unes preparacions mediocres. I això té molt de mèrit en el competitiu sector 'burger', que ha viscut un gran boom en els últims anys a la ciutat.
Però amb el Mercat del Ninot com a principal proveïdor i amb el veneçolà Eduardo Egui al capdavant –bregat als fogons del Mugaritz–, a La Real no tenen res a amagar. Potser per això, les seves hamburgueses convencen tant i a tants. D'entre les 11 que serveixen en la seva nova carta, destaquen la de la casa, anomenada La Real, la de raclet, la de parmesà o la Pork Belly. La primera té 180 grams de carn de 'picanha', formatge cheddar, bacó i crema de formatge gratinada a les dues cares del pa. La segona està feta amb 180 grams de 'picanha', cebes caramel·litzades, ruca, cogombres casolans, una salsa tàrtara de bolets i una porció del cremós formatge suís que arriba a la taula en una planxa calenta.
La de parmesà és una incorporació recent a la carta del local i porta 180 grams de carn de 'picanha', crema de parmesà gratinada, mescla de ceps, cheddar curat i bacó. Ells recomanen –amb encert, ja que al casino s'hi va a jugar– afegir-li ou ferrat. Tot i això, la decisió d'afegir-li aquest suplement és personal i no condiciona una experiència igual de satisfactòria. Per últim, compten amb l'hamburguesa Pork Belly, que té un lleuger toc picant i està feta amb una carn de porcí similar a la 'carne mechá' tan típica de la cuina andalusa. Una proposta original que deixa tot el protagonisme al gust de la carn però també a la seva textura. Un tàndem imbatible. Porta rodanxes fines de cansalada viada confitada, salsa barbacoa feta amb cervesa negra, ceba caramel·litzada, cogombrets i ceba cruixent.
De la carta en general, cal destacar l'ús de la 'picanha', que és una peça de l'esquena de la vedella molt ben considerada al Brasil. Es tracta del tram final de l'esquena de l'animal –que en català es coneix com a culatí– i que està ubicada on gairebé comença la cua. Tot i que a La Real la serveixen picada, en molts llocs la fan a la brasa. Té un gust saborós de carn que no és fort, i això la fa ideal per a les hamburgueses. Per cert, totes les hamburgueses que serveixen van acompanyades de patates fregides però hi ha l'opció de canviar-les per unes d'especials anomenades Dips que porten oli de tòfona i parmesà per sobre. Una opció a valorar seriosament.
A La Real tampoc enganyen amb els entrants, no n'hi ha gaires, però els que hi ha són molt bons. Destaca l'originalitat de la seva ceba fregida sencera com si fos una flor de lotus –que no torna gens però que manté el gust original de l'hortalissa, que no és superat pel de l'oli– i els seus 'fingers' de pollastre. Gruixuts i vigorosos –però ben tendres–, destaquen amb un arrebossat amb flocs de cereal que els fan ben diferents del que se sol trobar.
També destaquen les cerveses artesanes d'Edge Brewing, que proveeixen al local les seves Voila, Hoptimista i Ziggy. També van tenir bon ull per triar els proveïdors de gelat. Són de DelaCrem, que els en porten de festuc, mascarpone, vainilla i straciatella. Són, en definitiva, gent honesta que treballa amb gent honesta. Un èxit assegurat. Merescuts els 15-20 euros que t'hi pots deixar en un àpat de generoses racions.