Fluor VidaPop 24/03/2021

Vermut, una xarxa social per a més grans de 55 anys

La van crear tres exmembres de Glovo durant el confinament

3 min
La veu de l’experiència  I després de jubilar-se?

BarcelonaSer actor per un dia, endinsar-se en el món de l'escriptura, aprendre fotografia, fer rutes culturals, tastos o quedades per conèixer possibles amics són algunes de les propostes de Vermut, una xarxa social i d'intercanvi d'experiència per a usuaris entre 55 i 79 anys, que enllesteix l'expansió per tot Espanya. Amb seu i en funcionament de moment només a Barcelona, la idea sorgida en ple confinament de la mà de Fernando Dellepiane i Enric Duran –ara s'hi ha incorporat José Riera– prepara l'assalt a Madrid i València aviat i a la resta del territori espanyol –Bilbao, Màlaga o Sevilla, entre altres ciutats– a partir de setembre. Segons explica a Efe Dellepiane, es tracta d'una plataforma digital que barreja un marketplace d'activitats d'oci, capacitació i esplai amb una xarxa social específicament dissenyada per "atreure al màxim les persones de més de 55 anys".

Actualment Vermut, els creadors de la qual es van conèixer i es van formar en emprenedoria a l'empresa emergent Glovo, forma part del programa Traction de l'acceleradora valenciana Lanzadera, on compleixen mes a mes els objectius de facturació i d'usuaris. "Vam ser uns dels primers empleats de Glovo, en vam veure el creixement i en vam aprendre moltíssim, però quan es va convertir en una empresa gegant vam decidir sortir-ne", apunten. Va ser llavors quan van pensar que volien "emprendre", però "amb la idea que fos una cosa amb un impacte social positiu". Dellepiane, nascut a l'Argentina però resident a Barcelona, confessa que sempre "embogia" per les persones grans i va detectar que aquest tram d'edat "tenia molt de potencial" i que la longevitat es tractava de manera "ineficient, perquè tot és bastant pal·liatiu i s'enfoca a la salut a partir dels 80 anys". "Avui la jubilació a Espanya és de mitjana als 60 anys i la dependència comença als 80, tant en salut física com mental", sosté, i conclou que això suposa que "alguna cosa no funciona, no té sentit que les persones estiguin gairebé vint anys sense fer res i que s'hagin de buscar la vida".

Actualment hi ha persones més grans de 55 anys que treballen i emprenen, "però són la minoria", perquè "hi ha moltíssima gent a la qual l'està atacant l'aïllament social o la soledat, i això deteriora la salut i els porta a la dependència abans". "Havíem de buscar alguna cosa amb un toc empoderador per buscar-hi una solució, i amb el model que teníem de Glovo ens vam enfocar a veure què volia l'usuari, cosa que no es fa, i vam fer moltes enquestes i entrevistes, vam contactar amb experts de la salut. Això va ser l'abril del 2019", apunta. Van concloure que moltes de les idees que tenien "no era exactament el que necessitava aquest target d'edat; el que necessitava era generar una comunitat per poder fer activitats i conèixer persones de la seva mateixa generació, amb els mateixos interessos, i on conèixer un amic o una parella amb la qual aprofundir passions, practicar nous hobbies i reinserir-se laboralment".

Experiència amena

De manera semblant a les que hi ha per als aficionats als videojocs o a la cuina, Vermut vol esdevenir una xarxa social amb una comunitat per a gent gran "però que tingui una usabilitat de plataforma per a aquells que no són nadius digitals i aconseguir que la seva experiència sigui molt més amena". "Volem simplificar-ho per donar una proposta de valor més interessant a un segment de la població al qual ningú presta atenció", afegeix Dellepiane, que explica que des que l'empresa es va crear el juny del 2020 han aconseguit més de 1.200 subscriptors, han realitzat unes 420 activitats i tenen actius una mitjana de 200 usuaris al mes.

Com que van néixer durant el confinament, moltes de les activitats són virtuals, com les experiències d'espanyols pel món que expliquen "com és viure, per exemple, al Nepal". Però també han fet activitats presencials com tastos de vi, tallers per ser actor per un dia amb una actriu professional o d'iniciació a l'escriptura amb la Cristina, una escriptora de 73 anys que els ensenya a "novel·lar coses de la seva vida". A més, impulsen "xerrades i vermuts", una trobada un dia a la setmana a la terrassa de l'edifici de la Unesco a Barcelona, on parlen "de temes controvertits" però amb els quals es diverteixen, per exemple, sobre "per què els canvis socials dramàtics han estat històricament amb violència". "L'objectiu final és que gent que estava molt sola actualment ha creat un grup d'amics i s'apunten a activitats, surten de casa, fan plans i coneixen gent", conclouen.

stats